MWE compressors

HX Compressorhuizen met MWE groef

 

MWE – Map Width Enhancement = Flow kaart met ‘breder’ rendementsgebied

In principe zijn alle compressorhuizen uit de Caboturbo HX serie uitgerust met een zogenaamde MWE groef.

De luchtinlaat van compressorhuizen, uitgevoerd met een MWE groef, is dubbel- werkend.

Een buitenste lucht aanzuig opening met daar binnen de centrale hoofd opening, welke de lucht boven het compressorwiel aanzuigt. Tussen de buitenste en binnenste luchtinlaat is rond het compressorwiel een luchtspleet aangebracht, welke steunt op 3 nokken.

De functie hiervan is om een ‘breder’ rendementsgebied van de compressor te bewerkstelligen.

Bij mogelijk draaien in het drukgolf gebied zal een overmatige, naar de inlaat terugkerende drukgolf, via de luchtspleet in de buitenste opening kunnen ontsnappen en weer in de compressor terug kunnen circuleren via de centrale luchtopening.

Draait de compressor onder omstandigheden in het verstikkingsgebied en komt dus eigenlijk adem te kort, dan kan via de buitenste luchtinlaat extra lucht worden aangezogen en via de luchtspleet direct op de onderste vanen van het compressorwiel worden gevoerd en aangezogen.

Op deze wijze is het bruikbare rendementsgebied van de compressor vergroot en verbreed, wat met name belangrijk is in het lagere toerengebied van de motor.

 Het is dan mogelijk een grotere compressor te gebruiken met een hogere opbrengst qua lucht volume, tevens met een aanzienlijk lager risico, dat de compressor in een gevaarlijk drukgolf gebied terecht komt.

MWE 

Translate »